Környezetbarát takarítás
A környezetbarát takarítási módok nem csak egészségesebbek, de még pénztárca kímélőek is. Az agyonreklámozott takarítószerekkel nem csak az a baj, hogy a drága reklámidők is beépülnek az áraikba, hanem erős vegyszereket tartalmaznak, amik károsítják az élő környezetünket is. Otthonunkban elpusztítják a hasznos baktériumokat is - ugyanúgy, ahogy az antibiotikumok a szervezetünkben -, amik, ha megmaradnának segítenének nekünk a káros baktériumok életterét is csökkenteni. Az agyonfertőtlenített lakásokban felnővő gyerekek is kevésbé lesznek ellenállóak a különböző korokozókkal szemben. A lefolyóba bekerülő háztartási vegyszerek a folyókba, tavakba jutva- mivel megszűrni teljesen nem tudják - az állatok és növények életét veszélyeztetik, illetve, aki halat eszik, annak is bejut a szervezetébe.
Alapfelszerelés: szódabikarbóna, mosószóda, bórax, ecet, természetes szappan és mosogatószer, citrom, mosódió, meleg víz. Használjunk természetes szappant a tisztálkodáshoz és növényi mosogatószert a mosogatáshoz. A teflon bevonatú edény liszttel dörzsölve tisztítható. Az ecet kiváló ablak- és csempepucoláshoz, vízkőoldó és a gombákat is elpusztítja, de olajos, zsíros csempére mosószódával együtt is jó. A bórax súrolásra és fertőtlenítés is alkalmazható, pl. a radiátorcsövekhez.
A mosódió héjának belseje egy szappanszerű anyag, ami víz hatására oldódik és tisztítja a ruhákat, fehérítéshez lehet hozzá sütőport vagy szódabikarbónát használni, de mosószódával együtt is alkalmazható, és használat után komposztálható. Öblítőszerre nincs szükség, hiszen az ecet ugyanúgy puhítja az anyagot, mégsem lesz ecetszagú a ruha, nem a szintetikus “virágillat”-októl tiszta a ruhanemű. A szódabikarbóna a hűtőszekrény szagtalanítására is kiváló. A mosószódával kiegészítve pedig feleannyi hagyományos mosószerre van szükségünk és sokkal olcsóbb. 

Környezetbarát kertészkedés
Bizony a modern kertművelésbe is begyűrűzött az üzlet. A legtöbb helyen kapható növény már az ember által manipulált, gazdasági szempontok alapján. Mérgező anyagok kerülnek a földbe és a levegőbe a “növényvédelem” miatt, felborul az állatvilág egyensúlya stb.
A növények vásárlásakor vegyük figyelembe, hogy lehetőleg itthon őshonos fajtákat válasszunk, mert ezek ismerik a helyi klímát, edzettebbek az itteni kártevőkkel szemben, és hazai termék(!), valószínűleg kevesebb növényvédőszert kell használni hozzájuk, ha egyáltalán kell.
Amennyiben szükséges növényvédőszert, vagy külön tápanyagot használni, törekedjünk arra, hogy ezek természetes anyagok legyenek.
A szerszámok kiválasztásánál - a környezettudatos elvek figyelembevételével - legjobbak az emberi erővel működők, mert ezek nem szennyezik a levegőt és nem zajosak. Az elektromos gépek közül is lehetőleg alacsony fogyasztásút válasszunk és kerüljük a benzines gépeket, mert ezek súlyosan szennyezik a levegőt, a talajt.
Gyűjtsük össze az esővizet és a kertet locsoljuk azzal, a növényeknek is jobbat tesz.
Komposztáljunk! Az átlagos hulladéknak 1/3-a komposztálható. Ezzel is nagy mertékben hozzájárulunk Földünk védelméhez. Személy szerint nagyon szeretek komposztálni, épp most drótoztam össze egyet raklapokból, a nagyobb hézagokat mogyoróvesszővel szőve. 

Hetente egy nap a Földért
Ez nem az egyébként is vegetáriánusoknak szól alapvetően. Ugyanis már kb. 10 éve elindult egy mozgalom hírességek támogatásával a húsmentes hétfőért. Nem mindenki tudja, de a nagyüzemi állattartás még nincs 100 éve, hogy elindult, és nagyon sok erdőt pusztítottak ki azóta, hogy legelő lehessen helyette, illetve takarmányt termeszthessenek rajta. Ahhoz, hogy húsból ugyanannyi táplálék jusson a szervezetünkbe, mint növényből, 6-12-szer (a statisztikák eltérőek) nagyobb területre van szükség a Földből. Ezen kívül az állattartásnak nagyon nagy a vízigénye is.
Amikor létrehozták az első húsüzemeket, kiderült, hogy csak úgy gazdaságosak, ha folyamatosan dolgoznak. Ehhez viszont nem volt elegendő alapanyag (állat), így elindult a nagyüzemi állattartás is. (Meg lehet kérdezni idősebb rokonokat, hogy régebben került-e minden nap hús az asztalra.) Őseink bizony nem ettek annyi húst, mint mi manapság! Ezért ez a mozgalom csak annyit kér, hogy hetente egy nap, pl. hétfőn hagyjuk el a húsfogyasztást és máris sokat tettünk Földünk jövőjéért, kevesebb erdőt irtanak ki, és az ivóvíz tartalékok sem merülnek ki oly gyorsan. Egy ember döntése és tette is számít.
Éttermek is csatlakoztak hozzá világszerte, és hétfőnként húsmentes menüjüket kedvezménnyel kínálják. 

Batáta 
Habár a batáta nem magyar őshonos növény, de megterem nálunk is, és egészségre való hatása miatt figyelmet érdemel.
A batáta a hajnalkafélék családjába tartozik, Dél-Amerikából származik, ahol már 5000 éve is fogyasztották. Szénhidrátban, béta karotinban gazdag, de C-vitamin tartalma is jelentős. Fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló, ennek és a benne levő magnéziumnak köszönhetően kedvező hatása van az izmok építésére és működésére. Kismamák kedvelt zöldsége, amiből szívesen főzik az első főzeléket gyermekeiknek. Sokoldalúan elkészíthető: a levestől kezdve a pástétomon keresztül, köretet, felfújtat is csinálhatunk belőle, de grillezésre is alkalmas.
Krémlevesnek hasonlóan készíthető, mint a sütőtök. Nálunk bevált, hogy először apróra vágott hagymát és reszelt gyömbért karamellizálunk kevés zsiradékon, aztán a felkockázott batátát puhára főzzük rajta kevés vízzel, sóval, esetleg levesporral, aztán ha megfőtt összeturmixoljuk, hígíthatjuk még és tejszínt (lehet növényi) is tehetünk hozzá. Sárgarépával és sütő- vagy hokkaido tökkel szoktam vegyesen is csinálni. Tálaláskor friss petrezselyemmel szórhatjuk meg, pirított kenyérkockát vagy tökmagot adhatunk hozzá.
Köretnek a hagymás tört krumplihoz hasonlóan készítem, csak hamarabb megpuhul és édesebb lesz. 

Dióból, mandulából
A téli időszak kedvelt csemegéi a diófélék. Az egészségre kedvező hatásukat egyrészt magas kalcium-, vas-, magnézium-, és telítetlen zsírsav tartalmuknak köszönhetik, melyek a zsíranyagcserét és az idegrendszer működését támogató hormonokat termelik, és jótékony hatásúak a koleszterinszintre, védve az infarktus és szélütés ellen. Másrészt magas az E-vitamin (leghatékonyabb szabadgyök fogó, immunerősítő, ajánlott rák-, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében) és B- vitamin (létfontosságúak szervezetünk idegműködése szempontjából) tartalmuk, valamint fontos fehérjeforrások.
Sokféleképpen fogyaszthatjuk őket, héjukban tovább tárolhatóak, bár sokan pucolva mélyhűtőben tartják (ez nem túl környezetbarát megoldás). Nassolni valóként pirítva is ehetjük, de a csírázási folyamat elindításával beltartalmi értékét sokszorosára növelhetjük, sok nyers desszert alapanyaga manapság darálva is.
Mindenki családjában ismert egy-egy nagyi féle sütemény recept, melyben a diófélét darálva használják liszt helyett.
Édes szendvicskrémet is készíthetünk úgy, hogy finomra darált diót vagy mogyorót vajas (lehetőleg bio) margarinos mézzel vagy növényi sziruppal összekeverünk, tehetünk hozzá kakaóport, vagy karobport. Apró golyókká formálva, puffasztott amarantba hempergetve bonbonként is kiváló.
A mandulatejet anyatej pótlására is használják. A hámozott mandulához négyszeres mennyiségű vizet adva turmixoljuk, esetleg szűrjük is le. 

Szárazság
Az emberi test nagy része folyadék, nem véletlenül, szükségünk van rá az egészséges működéshez. Mivel azonban folyamatos kapcsolatban vagyunk környezetünkkel, hatunk egymásra, a túl száraz levegő tőlünk is nedvességet von el. Télen még a szobanövényeket is sűrűbben kell locsolni, hogy ki ne száradjanak, úgyhogy gondoljuk el ugyanez történik bőrünkkel, szemünkkel is a fűtött lakásban. Éppen ezért szerencsés, ha nincs ágyunk mellett pl. közvetlenül működő radiátor. Az enyém mellett van, de lecsavarom teljesen, a tetejére pedig párologtatót teszek, elég a messzebb lévő radiátor hatása, vagy nyitott ajtóval is lehet aludni, így kiegyenlítődik a hőmérséklet a lakásban, de alváshoz pár fokkal alacsonyabb hőmérséklet az egészséges, és a gyapjú paplan is sokat jelent. Nem árt, ha ivóvíz is van kéznél éjszaka.
Fűtési időszakban a relatív páratartalom lecsökkenhet a felére is lakásunkban. A száraz levegőt hidegebbnek érezzük, ezért sokan feljebb kapcsolják a fűtést, így a fűtési költség és a szén-dioxid kibocsátás is növekszik. Hogy mindezt megelőzzük, tarthatunk párásító növényeket lakásunkban. A csokorinda, a szobahárs, a vízipálma és a papirusznád pl. a felvett víz 98%-át is elpárologtatják. Használhatunk természetesen párologtató edényeket is, azonban a növények és a virágföld mikroorganizmusai megkötik a levegőben lévő káros anyagokat is.  A csokorinda es a filodendron pl. lebontja a formaldehidet, a benzolt és a szén-monoxidot. Alkalmas még káros anyag lebontására a valódi aloé, a sárkányfa, a szobafutóka, a gerbera, a nyíllevél, a vitorlavirág, a rákvirág, a borostyán és a sanzaveria.
Tanácsos még télen pótolni a D vitamint, könnyen felszívódó olaj formában, többek között megelőzhető vele a ujjbegyek berepedezése.

Citromkúra
A modern életvitel mellett szükséges beiktatni egészségünk megtartása érdekében évente egy méregtelenítő kúrát. Nekem a következő vált be, amelyet Ferencsik István: Gyermekeink táplálása c. könyvében olvastam évekkel ezelőtt, és azóta majdnem minden évben megcsinálom egyszer: a farsang utáni böjtként, vagy májusban még az idény gyümölcs szezonja előtt. A citrom a legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs, lúgosító hatású. Nagyon hatásos vérszegénység, növekedési zavar, túltápláltság, ízületi gyulladások, magas vérnyomás, reuma, vesemegbetegedések, ödémák, májbetegségek, vese-epehomok és kő oldása, féreghajtás, mindenféle egyszerű gyulladások, sebek, herpesz, nyálkasérülések és torokgyulladás kezelésére. A csontokon, az ereken és az izmokban lerakódott szervetlen sókat távolítja el.
A kúra eredetileg 4 hétig tart! Érdemes a Hold ciklushoz igazítani a kezdést, telihold után. Első nap reggeli előtt igyunk meg egy citrom kifacsart levét. Második nap már ebéd előtt is igyunk meg egyet. Harmadik nap vacsora után is. Negyedik nap már reggel kettőt, és így tovább, míg a kilencedik napon el nem jutunk a 3x3 citromig. Ezt tartsuk 10 napig), majd minden nap eggyel kevesebbet igyunk (az estivel kezdjük), így további 9 nap alatt elfogynak a citromok, (ha a gyomor nem bírja el lehet kezdeni hamarabb csökkenteni az adagot) A legjobb, ha egész évben megtartjuk a reggeli előtti egy citrom levének elfogyasztását az egészségünk megőrzése érdekében. A kúra során - mint egyéb méregtelenítések esetében is - a méreganyagok a vérbe kerülve átmenetileg rossz közérzetet, esetleg elesettségérzetet okozhatnak, de semmiképp se adjuk fel ekkor. Ezen enyhíthetünk a folyadékbevitel növelésével. Tiszta szívvel ajánlom mindenkinek. 

Kisbabát szerettünk volna a férjemmel, de sokáig nem sikerült. Egy sikertelen év után jöttek az orvoslátogatások, kivizsgálások és közben én kerestem az alternatív utakat is. Így jutottam el az Avivához és Enikőhöz is. Mivel én külföldön élek, skype-on keresztül tanította meg a gyakorlatokat. Nagyon kedves és figyelmes oktató, könnyű volt követni az utasításait és a tanácsait. Miután kiderült hogy petevezeték elzárodásom van, az orvos azt mondta készüljek a lombikra, mert természetes úton nagyon kicsi az esélyem. Ez volt november elején. Ekkor kezdtem el tényleg tudatosan csinálni az Aviva gyakorlatokat, kiegészítve az ovulációt segítő gyakorlatsorral. December végén spontán teherbeestem. Közben és azóta is ha kérdésem van, Enikő mindig segít. Szeretettel ajànlom. Nagyon jó oktató! Köszönök mindent! Imola, 2019